about imageW

Biografie

Halina Reijn is multigetalenteerde actrice en schrijfster. Ze is de winnaar van vele prijzen waaronder een Gouden Kalf voor Beste Actrice, de prestigieuze toneelprijs Theo D'or en een Colombina. In 2013 ontving Halina de Courbois-parel, een oeuvre award voor een actrice die met haar jarenlage carrière een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek. Sinds 2017 is ze ook de trotse draagster van de Theo Mann-Bouwmeesterring. De bezitter van de ring geeft hem steeds door aan een vakgenote die in haar ogen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse toneel.

Halina is sinds 2003 verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). Zowel in het theater, als op televisie en het filmdoek was ze te zien in succesvolle producties als Maria Stuart, Rouw Siert Electra, La Voix Humaine, Zwartboek, Isabelle, Valkyrie en De Zevende Hemel.

Op het toneel is Halina dit jaar te zien in Husbands & Wives en in het toneelstuk Obsession onder regie van Ivo van Hove, waarin ze naast Jude Law de hoofdrol speelt.

Ze debuteerde als schrijfster met de psychologische roman Prinsesje Nooitgenoeg. Daarnaast schrijft Halina vaste columns voor JAN, het AD en het Vlaamse DM Magazine, en schreef ze samen met Carice van Houten het boek Antiglamour. Haar laatstse boek LOOS is een verzameling van haar columns.

Momenteel werkt ze aan het scenario van twee films en drie nieuwe tv-series gebaseerd op orginele ideeën.